frontpage hit counter PositivePath.gr | Ισιδώρα Πιτσόλη Κοινωνικός αποκλεισμός σε θέματα ψυχικής υγείας και ευαισθητοποίηση στα ψυχικά νοσήματα - Positive Path
 

Κοινωνικός αποκλεισμός σε θέματα ψυχικής υγείας και ευαισθητοποίηση στα ψυχικά νοσήματα

Ο κοινωνικός αποκλεισμός στο πεδίο της ψυχικής υγείας, αντιπροσωπεύει τη σοβαρή κοινωνική ανισότητα και την απόρριψη, καθώς τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή, συχνά εξαιρούνται από το κοινωνικό πλαίσιο. Η απομόνωση, γίνεται συχνά αποτέλεσμα της στιγματοποίησης, όπου τα άτομα με ψυχικά νοσήματα, αντιμετωπίζονται ως “άλλοι’’ και απομακρύνονται από τον κοινωνικό διάλογο, την εκπαίδευση, την εργασία και
πολλές ακόμα σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας.

Η ευαισθητοποίηση στα θέματα που περιβάλλουν την ψυχική υγεία, είναι κρίσιμη για την ανατροπή αυτής της τάσης. Μέσω της προώθησης της εκπαίδευσης και της αφύπνισης, μπορεί να αναπτυχθεί μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται και στηρίζει εκείνους που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προκλήσεών τους. Η σωστή ενημέρωση, προσδίδει κατανόηση και αποδοχή. Η ψυχική υγεία του άλλου, αντιμετωπίζεται με σεβασμό και προωθείται η έννοια της συνεκτικότητας.

Είναι αναγκαία η ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης του κοινωνικού στιγματισμού και η ενθάρρυνση στην ανοιχτή συζήτηση στην κοινότητα. Απαραίτητη, θεωρείται, η ενίσχυση πρόσβασης σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία προσιτών και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που θα υπάρχει διαθεσιμότητα για όλους ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης και οικονομικής κατάστασης. Η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των ατόμων με ψυχικά νοσήματα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, βοηθούν στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της γενικότερης εξέλιξης του ατόμου. Η γνώση και η ενημέρωση του συνόλου, όπου η μοναδικότητα γίνεται σεβαστή, αποτελεί βασικό και σπουδαίο βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Η ορθή πληροφόρηση για θέματα ψυχικής υγείας, μπορεί να προαχθεί ακολουθώντας συγκεκριμένες δράσεις.

Μέσω διαφημίσεων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης, ενημερώνεται το κοινό παρέχοντάς του πληροφορίες σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, τα συμπτώματα και τις διαθέσιμες θεραπείες. Η ενθάρρυνση της ανοιχτής συζήτησης σχετικά με τις προσωπικές εμπειρίες των ατόμων που έχουν αντιμετωπίσει ψυχικά προβλήματα, παρέχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως ισχυρό κοινωνικό μήνυμα και να βοηθήσει στην απομάκρυνση του στίγματος.
Είναι σημαντικό, να ενσωματωθεί η εκπαίδευση με την ψυχική υγεία στα εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω μαθημάτων που να στοχεύουν στην κατανόηση, την αναγνώριση και τη διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων. Χρειάζεται να στηριχθούν οι οργανώσεις που ασχολούνται με την ψυχική υγεία, συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματός τους και ενισχύοντας το έργο τους.

Όλοι είναι ικανοί όχι μόνο να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, αλλά και να συνεισφέρουν, σε αυτή, μετά από την κατάλληλη υποστήριξη. Κανένα ψυχικό πρόβλημα, δεν ορίζει την αξία του ανθρώπου.